Városunk

Mátészalka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A megyeszékhely, Nyíregyháza után a második legnépesebb település a megyében.

A városnév Máté eleme puszta személynévből magyar névadással alakult településnév. A Szalka helynév előzménye a régi magyar Szalka személynév.

Mátészalka négy település (a két Máté, illetve Külszalka és Belszalka) összeolvadásából jött létre.

Mátészalkai érdekességek

1888-ban, Magyarországon először – New Yorkkal egy időben – Mátészalkán, a mai Kossuth utca 16. szám alatt Szalkai Pál házában gyulladt ki a villany. Az áramot a Schwarcz Mór által az 1800-as évek közepén alapított Szalkai Gyártelep és Mezőgazdasági Rt. villanyáram-szolgáltató részlege biztosította. A Kossuth és a Rákóczi utca kereszteződésében levő téren pedig napjainkban is áll egy tömör vasból készült villanyoszlop, amely az első, eredeti villanyoszlopok közül való. Itt a két utca kereszteződésében levő téren áll Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész Lámpagyújtó című alkotása is. A Kossuth utca 16. sz. ház falán ma emléktábla áll. Az esemény emlékére minden év szeptemberének első hetében rendezik meg a Mátészalkai Fényes Napok Fesztivált.

Mátészalkai Uszoda és Termálfürdőben a több mint 1000 méter mélyből feltörő 57 Celsius-fokos kiváló minőségű gyógyvízben pihenhetnek a látogatók. A víz összetételéből adódóan legfőképpen mozgásszervi megbetegedések kezelésére, valamint reumatológiai panaszok enyhítésére alkalmas.